Google, çok karmaşık olsa bile, her türden URL yapısını tarayabilir ancak URL yapınızı mümkün olduğunca basit hale getirmek, size birçok avantaj sağlayacaktır. Bildiğiniz gibi, google arama sonuçlarında oluşturduğunuz URL başlığın altında görüntülenmektedir ve sizin içeriğiniz ile ne kadar alakalı olursa, kullanıcı açısından da o kadar güvenilir ve anlaşılır olacaktır.

URL yapınızda, açıklayıcı kategoriler ve dosya adları oluşturmak, yalnızca sitenizin daha iyi düzenlenmesine yardımcı olmaz aynı zamanda içeriğinize bağlantı vermek isteyenler için daha kolay, daha kullanışlı bir URL yapısına sahip olmanıza katkıda bulunur.

URL adresleriniz basit anlaşılır olmalı, anlamsız rakamlar ve şekillerden oluşmamalıdır. Günümüzde birçok yazılım yazı başlığını ve ürün ismini, URL adresine dönüştürerek, URL yapısını oluşturmaktadır. Örneğin yazi-ismi yada urun-adi gibi, yazı başlığı ve ürün ismi eğer çok uzun ise ve url adresinizde bu şekilde uzun oluşuyorsa, url yapınızı kısaltarak kullanabilirsiniz. Örneğin WordPress gibi hazır yazılımlar kullanıyorsanız, yazı başlığınıza göre url adresi oluştuktan sonra, Düzenle butonuna tıklayarak, url adresini daha kısa ve anlaşılabilir hale getirebilirsiniz. Eğer url adresiniz bu şekilde, yazı başlığına göre otomatik oluşmuyorsa, Menüden Ayarlar => Kalıcı Bağlantılar seçeneğini tıklayarak, ayarlarınızı değiştirebilirsiniz. Eğer özel yazılım kullanıyor iseniz, yazılım firmanız ile konuşarak, seo uyumlu url yapısı istediğinizi belirtebilirsiniz. Kısaca, sitenizin içeriği ve yapısıyla alakalı kelimeler içeren URL’ler hem sitenizi ziyaret eden kullanıcılara kolaylık sağlar ve hemde daha anlaşılır olur.

Yapılması Tavsiye Edilmeyenler

  • Gereksiz parametreler ve oturum kimlikleri içeren uzun URL’ler kullanmamalısınız.
  • “sayfa1.html” gibi genel sayfa adları seçmemelisiniz. URL’niz site içeriği ile alakalı olmalıdır.
  • “beyzbol-kartları-beyzbol-kartları-beyzbolkartları.htm” gibi aşırı sayıda anahtar kelime kullanmamalısınız.

Web sitenizde aynı zamanda, basit bir dizin yapısı oluşturmalısınız. İçeriğinizi iyi bir şekilde düzenleyen ve ziyaretçilerin sitenizin neresinde olduklarını bilmelerini kolaylaştıran bir dizin yapısı kullanmanız doğru olacaktır. Bir URL’de bulunan içerik türünü belirtmek için, dizin yapınızı kullanabilirsiniz.

Yapılması Tavsiye Edilmeyenler

  • Alt dizinleri derin bir şekilde iç içe yerleştirmek.; örneğin, “…/dir1/dir2/dir3/dir4/dir5/dir6/page.html”.
  • İçindeki içerikle ilişkisi olmayan dizin adları kullanmak.
  • Alt dizinlerden ve root dizininden aynı içeriğe erişen sayfalara sahip olma; örneğin, “alanadı.com/sayfa.html” ve “alt.alanadı.com/sayfa.html”.

Aynı içeriğe farklı URL’den erişilmesi tavsiye edilmemektedir. Kullanıcıların aynı içeriğe birden çok URL üzerinden eriştiklerini belirlerseniz, tercih edilmeyen URL’lerden asıl URL’ye bir 301 yönlendirmesi ayarlamak bu durum için iyi bir çözüm olur. Yönlendirme yapamazsanız standart URL veya rel=”canonical” bağlantı öğesini de kullanabilirsiniz.