Harika bir web sitesi oluşturdunuz? En çok kullanılan arama motoru google, web sitenizin tüm içeriğini içeriyor mu? Eğer ilgili aramalarda, web sitenizin içeriği tam olarak listelenmiyor ise, bu seo kılavuzundaki bilgiler size yardımcı olabilir.

Google’un web sitenizin tüm sayfalarını bulduğundan emin olmak için, google’a bir site haritası gönderebilirsiniz. Site haritası, arama motorlarına sitenizdeki yeni veya değiştirilmiş sayfalar hakkında bilgi veren sitenizdeki bir dosyadır. Site haritanızı nasıl oluşturacağınızı bilmiyorsanız, site haritası nasıl oluşturulur biraz daha detaylı bilgi verelim.

Site Haritası Nasıl Oluşturulur?

Sitenizdeki sayfalar, videolar ve diğer dosyalar ile ilgili bu dosya sayesinde, arama motorlarına çok detaylı bilgi verebilirsiniz. Örneğin sayfanın en son güncellenme zamanı, sayfanın ne sıklıkla değiştiği ve sayfanın alternatif dil sürümleri gibi konularda, arama motorları bu dosyayı okuyarak, daha detaylı bilgi edinebilmektedir. Site haritası, video girişi, videonun uzunluğu, kategorisini ve yaş uygunluğu derecelendirmesini belirtebilir. Aynı şekilde, site haritası resim girişi, resmin konusu, türünü ve lisansını içerebilir.

Google çeşitli site haritası biçimlerini desteklemektedir. Bunları kısaca özetlemek gerekirse;

Aşağıdakine benzer bir XML dosyası oluşturarak, site haritası gönderebilirsiniz.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<urlset xmlns="http://www.sitemaps.org/schemas/sitemap/0.9"> 
  <url>
    <loc>http://www.example.com/foo.html</loc>
    <lastmod>2018-06-04</lastmod>
  </url>
</urlset>

RSS, mRSS ve Atom 1.0 : RSS ya da Atom özet akışı içeren bir blogunuz varsa, o özet akışının URL’sini site haritası olarak gönderebilirsiniz. Blog yazılımlarının çoğu sizin için bir özet akışı oluşturabilirler, ancak bu özet akışının sadece son URL’ler hakkında bilgi sunduğunu unutmamalısınız.

Metin dosyası : Eğer site haritanız ile sadece web sayfası URL’lerini gönderecek iseniz, Google’a her satırında bir URL içeren basit bir metin dosyası da gönderebilirsiniz.


http://www.example.com/sayfa1.html
http://www.example.com/sayfa2.html

Gönderdiğiniz metin dosyasının aşağıdaki kurallara uygun olması gerekir.

  • Dosyanızı UTF-8 kodlamasıyla şifrelemelisiniz.
  • Metin dosyanız URL listesinden başka bir şey içermemesi gerekir.
  • Dosya .txt uzantılı olduğu müddetçe metin dosyasına istediğiniz ismi verebilirsiniz (örneğin, sitemap.txt)

Google Siteleri : Bir siteyi Google Sites ile oluşturup doğruladıysanız, Google Sites sizin için otomatik olarak bir site haritası oluşturmaktadır. Ancak site haritasında değişiklik yapamazsınız. Tek bir alt dizinde 1000’den fazla sayfanız olması durumunda site haritanızın düzgün görüntülenmeyebileceğini unutmamalısınız.

Site haritanızı yukarıda belirtilen yöntemlerden biri oluşturduğunu varsayalım. Site haritanızı oluşturduktan sonra;

  • Search Console Site Haritaları aracını kullanarak Google’a gönderebilirsiniz.
  • Aşağıdaki satırı robots.txt dosyanızda herhangi bir yere ekleyerek site haritanızın yolunu belirtebilirsiniz.
    Sitemap: http://example.com/sitemap_location.xml
  • Site haritanızı taramamızı istemek için “ping” işlevini kullanın. Şunun gibi bir HTTP GET isteği gönderebilirsiniz.
    http://www.google.com/ping?sitemap=<site_haritasının_tam_URL’si>
    örneğin:
    http://www.google.com/ping?sitemap=https://example.com/sitemap.xml

Site Haritası Oluşturmak Zorunda mıyım?

Eğer sitenizdeki tüm web sayfaları düzgün bir şekilde birbirine bağlı ise, googlebot sırasıyla tüm linkleri gezecek ve muhtemelen tüm sayfalarınızı ve web sitesi içeriğinizi tarayacaktır. Böyle durumlarda bile, eğer web siteniz aşağıda belirtilenlerden birine uyuyorsa, site haritası, sitenizin taramasını iyileştirebilecek, yararlı bir araçtır.

  • Siteniz gerçekten çok büyükse, site haritası faydalı olabilir. Google web tarayıcılarının, bazı yeni sayfaları veya kısa süre önce güncellenmiş sayfaları taramayı atlaması muhtemeldir. Eğer bu tarz bir siteniz var ise, site haritası sizin için faydalı olacaktır.
  • Web sitenizde, birbirinden ayrılmamış ve birbirleri ile sıkı bağlantısı bulunmayan yani link yapısı bulunmayan büyük bir içerik sayfaları arşivi varsa, bu durumda, tarayıcının tüm sayfaları bulabilmesi ve okuyabilmesi için site haritası kullanmanız faydalı olacaktır.
  • Siteniz yeniyse ve sitenize başka sitelerden verilen bağlantı yani link sayısı az ise, site haritası kullanmanız iyi olacaktır. Çünkü Googlebot ve diğer web tarayıcıları, bağlantıları izleyerek, bir sayfadan diğer web sayfanıza geçer ve ilgili sayfaları taramaya devam eder. Eğer başka sitelerde, web sitenize herhangi bir link vermemiş ise, google web sayfanızı keşfedemeyebilir.
  • Eğer siteniz zengin meta içeriği kullanıyorsa, örnek google haberde gösteriliyorsa veya site haritaları ile uyumlu diğer ek açıklamaları kullanıyorsa, site haritası faydalı olacaktır. Google uygun durumlarda, site haritalarında belirtilen diğer ek bilgileri dikkate alabilir.

Şunu da belirtmekte fayda var, google tarama sürecinde farklı algoritmalar kullanılır, bir site haritası kullanmış olsanız bile, site haritanızda listelenen tüm sayfaların taranabileceği ve google dizinine ekleneceği garanti edilmez. Ancak çoğu durumda, google site haritası göndermenin faydalı olduğunu ve bunun hiçbir olumsuz etkisi olmayacağını beyan etmektedir.

Google aynı zamanda diğer sitelerdeki bağlantıları tarayarak web sitenizin sayfalarını keşfetmektedir. Bu SEO Kılavuzu aynı zamanda size, kullanıcıları sitenizi keşfetmeye nasıl teşvik edeceğinizi ve sitenizi doğru bir şekilde nasıl tanıtabileceğiniz konusunda, ip uçları verecektir. Sitenizi nasıl tanıtabileceğiniz konusunda, ilerleyen dönemlerde farklı içerikler yayınlayacağız.

Hassas olmayan bilgilerinizi Robots.txt dosyasınızda belirterek, taranmasını engelleyebileceğini unutmayın. Google aynı zamanda, normal bir tarama sürecinde, sayfalarınızı normal bir kullanıcının gördüğü şekilde görebilmelidir. Eğer  bu nedenle, kullandığınız Javascript dosyaları, css stil dosyaları ve resim dosyalarına erişim vermeniz gerekir. Bu dosyalara erişim verip vermediğinize emin değilseniz ve şekilde test yapmak istiyorsanız, URL Denetleme Aracı ile bunu test edebilirsiniz.

URL Denetleme Aracı Ne işe yarıyor?

URL Denetleme Aracı, google tarafından taranmış bir sayfanızın, dizine eklenmiş sürümü hakkında bilgi vermektedir. Bu bilgiler AMP Hatalarını, yapılandırılmış veri hatalarını ve dizine ekleme sorunlarını içermektedir. AMP hakkında daha sonradan detaylı açıklama yapacağız ama fikir sahibi olmanız açısından, AMP Accelerated Mobil Pages sayfalarının baş harfleri oluşturulmuş bir terimdir ve türkçe anlamı ise,  Hızlandırılmış Mobil Sayfalar demektir. Google’da bir kelime aradığınızda, sonuçların yanında şimşek ikonu görmeniz, o web sayfasının AMP uyumlu olduğunu göstermektedir. AMP teknolojisinin iyi yönleri olduğu kadar, maalesef eksik yönleri de mevcut. Çünkü AMP sınırlı HTML, JavaScript ve CSS desteği vermektedir. Bunları web sitenizde kullanamamız ne kadar etki eder, bunu değerlendirmeniz gerekir. Ayrıca AMP, Google Analytics dışında bir analiz platformunu şimdilik destelememektedir. Google AMP hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz, gooogle’un geliştiriciler için oluşturduğu, Google Amp sayfalarını ziyaret edebilirsiniz.

Konumuza geri dönersek, URL Denetleme Aracı ile neler yapabilirsiniz, kısaca sizin için özetledik. Google Search Console aracılığıyla yapabileceklerinizden bazıları aşağıda listelenmiştir.

  • Dizine eklenmiş bir URL’yi denetleyebilirsiniz.
  • Yayındaki bir URL denetleyebilirsiniz. Bu şekilde bu sayfa dizine eklenebilir mi yoksa eklenemez mi, bunu test edebilirsiniz.
  • Dizine ekleme isteğinde bulunabilirsiniz. Yani incelenen bir URL’nin google tarafından taranması için istekte bulunabilirsiniz.
  • Sayfanın oluşturulmuş bir sürümünü görüntüleyebilirsiniz. Bu sayede googlebot’un sayfanızı nasıl gördüğünü gösteren bir ekran görüntüsü ile karşılaşırsınız.
  • Yüklenen kaynaklar listesini, Javascript çıkışını ve diğer bilgileri görüntüleyebilirsiniz.

Umarız bu yazımız google site içeriğini nasıl buluyor, sitenizin daha iyi indekslenmesini ve okumasını nasıl sağlayabilirsiniz gibi aklınızdaki bazı sorulara cevap olabilmiştir. Çünkü gooogle’da eğer ilgili kelimelerde ön sıralarda yer almak istiyorsanız, site içeriğinizin de doğru bir şekilde okunması çok önemlidir. Birçok seo firması veya seo uzmanı, site içeriğinizi analiz ederek, arama motorları ile daha uyumlu hale getirebilmek adına çaba göstermektedir. Bu SEO Kılavuzu ve seo danışmanınızdan aldığınız bilgiler ışığında, muhtemel sorunları çözebileceğinizi düşünüyoruz. Harika bir içerik yeterli değildir, bu içeriğin de doğru bir şekilde arama motorları tarafından taranması, en az içeriğin oluşturulması kadar önemlidir.