Web sitenizi ziyaret eden kişinin, sitenizdeki genel içerikten, örneğin ana sayfa, daha belirgin özel bir içeriğe ulaşması, mümkün olan en kolay şekilde olmalıdır. Googlebot, sayfalarınızı ziyaret ederken bağlantı yaptığınız linkleri kullanır. Bu nedenle, sitenizdeki tüm sayfalara bağlantılar aracılığıyla ulaşılabildiğinden ve dahili bir arama işlemi gerektirmediğinden emin olmalısınız. Sayfa içeriğinizde, uygun durumlarda, sitenizi ziyaret eden kişilerin benzer bir içeriği veya ilgili bir içeriği keşfetmelerini sağlamalısınız.

Web sitenizi de normal bir işletme gibi düşünmelisiniz. Örneğin işletmenize bir A ürününü satın almak için gelen bir kişiye, öncelikle istediği ürünü detaylı bir şekilde anlatırsınız değil mi? Ürünün özelliklerinden, faydalarından, bu ürünü satın alırsa ne gibi avantajları olacak, ona ne katkı sağlayacak gibi bilgiler vererek, ürün hakkında detaylı bilgi verirsiniz. Bunu yaparken ne kadar çok kendi cümlelerinizle anlatırsanız ve içten olursanız, daha etkili olacaktır. Burda katalog var, bunu bir incele demek daha az etkili olacaktır.

Burada anlatmak istediğim özgün bir içerik oluşturabilirseniz, bu size artı bir değer katacaktır. Tabiki ürününüz ile ilgili, katalog da da izah edilen birçok özellik web sayfanızda da olacaktır, ama kes kopyala mantığı ile oluşturulmuş bir içerik yada otomatik bilgisayar programları ile oluşturulmuş bir içerik aynı ölçüde size katkı sağlamayacaktır. Çünkü Googlebot o ürünü ve içeriği daha önceden başka bir sitede taramış olabilir. Sunduğunuz ürün ve hizmet sadece sizde var ise, tabi ki içeriğiniz benzersiz ve özgün olabilir.

Ürün, Hizmet veya sayfa içeriğinizi özgün bir şekilde oluşturduktan sonra, web sitenizdeki bu ürün veya hizmet ile benzer bir içeriğe veya ilgili bir içeriğe link vermeniz iyi olacaktır. Çünkü gerçek hayatta da öyle olmaz mı? Elimizde bir de şu ürün var, birde bunu inceleyin yada bir ürün ile birlikte şunu da alırsanız harika olur gibi. Kısaca özetlemek gerekirse, sunduğunuz ürün ve hizmeti en iyi siz bilirsiniz, web sitenizi ziyaret eden kişiyi, doğru bilgilendirir ve benzer veya ilgili içeriğe doğru bağlantılar verirseniz, bu size seo anlamında ciddi katkılar sağlayacaktır.

Yapılması Tavsiye Edilmeyenler

  • Gezinme bağlantılarından karmaşık ağlar oluşturma; örneğin, sitenizdeki her sayfayı başka bir sayfaya bağlamak gibi.
  • İçeriğinizi küçük parçalara ayırma konusunda aşırıya kaçmak. Örneğin ana sayfadan istenen içeriğe yirmi tıklamada ulaşılması gibi.

Dahili bağlantılarda verdiğiniz bağlantı linklerinin metin ağırlıklı olmasına dikkat etmelisiniz. Bu arama motorlarının sitenizi taramasını ve anlamasını kolaylaştıracaktır. Javascript ile bir sayfa oluştururken, href özellik değeri olarak URL’ler ile “a” öğeleri kullanın ve bir kullanıcı etkileşimi beklemek yerine, tüm menü öğelerini sayfa yüklenirken oluşturmalısınız.

Yapılması Tavsiye Edilmeyenler

  • Tamamıyla resimlere veya animasyonlara dayalı bir gezinme işlemi.
  • Gezinme için komut dosyası veya eklentiye dayalı etkinlik işlemeyi gerektirme. Yalnızca gerektiğinde rich media kullanmaya çalışın. İçerik ve gezinti için HTML kullanmanızı öneririz. Sayfaların metin sürümlerini sağlamalısınız. Ana sayfada HTML olmayan bir başlangıç ekranı kullanıyorsanız bu ön sayfaya, bir kullanıcının (veya Googlebot’un) rich media’ya ihtiyaç duymadan sitenizde gezinebileceği metin tabanlı bir sayfanın normal bir HTML bağlantısını eklediğinizden emin olmalısınız. Arama motorları genelde metne dayalıdır. Yani, içeriğinizin taranması ve dizine eklenmesi için metin biçiminde olması gerekir. Google artık Flash dosyalarındaki içeriği dizine ekleyebilmektedir ancak diğer arama motorları bunu yapamayabilir.

IFrame’ler bazen web sayfalarında içerik görüntülemek için kullanılmaktadır. iFrame’ler yoluyla görüntülenen içerik dizine eklenmeyebilir ve Google’ın arama sonuçlarında görüntülenmeyebilir. Bu nedenle, içerik görüntülemek için iFrames kullanmaktan kaçınmanızı öneririz. IFrame eklerseniz, Googlebot’un bu içeriği tarayabilmesi ve dizine ekleyebilmesi için, görüntüledikleri içeriğe ek metin tabanlı bağlantılar sağlamayı unutmamalısınız.

Googlebot, kullanıcıların sitenizdeki herhangi bir SWF dosyasıyla etkileşim sırasında görebilecekleri metnin neredeyse tamamını dizine ekleyebilir ve Google aramalarında bu metni snippet oluşturmak veya sorgu terimleriyle eşleştirmek için kullanabilir. Bunun yanı sıra, Googlebot SWF dosyalarındaki URL’leri de, örneğin, sitenizdeki diğer sayfalara yönlendiren bağlantılar gibi, keşfedebilir ve bu bağlantıları izleyebilir. Google, bu içeriği de sitenizdeki diğer içeriği tarayıp dizine eklediği şekilde tarayıp dizine ekler. Bunun için hiçbir işlem yapmanız gerekmez. Ancak, Google , Flash veya diğer içeriğin tamamını tarayıp dizine eklemek konusunda güvence vermemektedir.

Eğer teknik konularda ve site yazılımı konusunda, daha detaylı bilgi edinmek isterseniz, birlikte çalıştığınız web tasarım firması veya seo firması ile görüşerek, site analizi yaptırabilir ve web sitenizdeki düzenlemeleri yapabilirsiniz.

Bir alternatif de, kullanıcılar için bir gezinme sayfası ve arama motorları için bir site haritası oluşturabilirsiniz. Sitenizi ziyaret eden kişiler için, sitenizin tamamına veya yüzlerce veya binlerce sayfanız varsa, en önemli sayfalara yönelik basit bir gezinme sayfası oluşturabilirsiniz. Arama Motorlarının sitenizdeki yeni ve güncellenmiş sayfaları keşfettiğinden emin olmak için, bir XML site haritası oluşturabilirsiniz. Bu dosyada birincil içeriğin son değişiklik tarihleri ile birlikte tüm ilgili URL’leri listelemelisiniz.

Yapılması Tavsiye Edilmeyenler

  • Bozuk bağlantılarla gezinme sayfasının güncelliğini kaybetmesine izin vermek.
  • Sayfaların, düzenlenmeden (ör. konuya göre) yalnızca listelendiği bir gezinme sayfası oluşturmak.

404 sayfalarını yararlı bir şekilde kullanabilirsiniz.

Sitenizi ziyaret edenler, bazen bozuk bir bağlantıyı izleyerek veya yanlış URL’yi yazarak sitenizde var olmayan bir sayfaya gelebilir. Bu durumda, ilgili kişiyi nazikçe sitenizdeki çalışan bir sayfaya tekrar yönlendiren bir özel 404 sayfanızın olması, kullanıcı deneyimini önemli ölçüde iyileştirecektir. 404 sayfanızda büyük olasılıkla root sayfanıza yani ana sayfanıza bir bağlantı olabilir ve ayrıca, sitenizdeki popüler veya ilgili içeriğe bağlantılar da sağlayabilirsiniz. “Bulunamadı” hatalarına neden olan URL’lerin kaynaklarını bulmak için Google Search Console’u da kullanabilirsiniz.

Yapılması Tavsiye Edilmeyenler

  • 404 sayfalarınızı arama motorlarında dizine eklenmesine izin verme. Web sunucunuzun, mevcut olmayan sayfalar istendiğinde bir 404 HTTP durum kodu verecek veya JavaScript tabanlı sitelerde, bir noindex robots meta etiketi içerecek şekilde yapılandırıldığından emin olmalısınız.
  • Robots.txt dosyası aracılığıyla 404 sayfalarının taranmasını engellemek.
  • Yalnızca “Bulunamadı”, “404” gibi belirli bir mesaj sağlama veya 404 sayfasını hiç sağlamamak.
  • 404 sayfalarınızda, sitenizin geri kalanıyla tutarlı olmayan bir tasarım kullanmak.

Bu bölümde anlatılanların doğru yapılması, kullanıcı deneyimini arttıracaktır, bir içerik için sitenizi ziyaret eden kişi hem doğru bilgiye ulaştığı için memnun kalacak ve içeriği okumaya devam edecek ve benzer içerik veya ilgili içerik bağlantılarını da, doğru yapılandırdığınız takdirde, bağlantı linkinize tıklayarak diğer bir sayfanıza veya ürününüze gidecek ve sitede kalma oranı artacaktır, sitede kalma oranının artması, ilgili kişinin memnun ayrılmasına neden olur, buda web sitenize olumlu katkıda bulunacaktır.

Bağlantı Metni, bir bağlantı içindeki görünen metindir. Bağlantı metniniz ne kadar anlamlı olursa, kullanıcının ilgili içeriği anlaması ve içeriğin neyle ilgili olduğunu algılaması daha hızlı olacaktır.

Yapılması Tavsiye Edilmeyenler

  • Sayfa”, “makale” veya “burayı tıklayın” gibi genel bir bağlantı metni yazmak.
  • Konu dışı veya bağlantı verilen sayfanın içeriğiyle ilişkisi olmayan metin kullanmak.
  • Çoğu durumda, bağlantı metni olarak sayfanın URL’sini kullanma. Bununla birlikte, yeni bir web sitesini tanıtma veya yeni bir web sitesine gönderme yapma gibi meşru kullanımları da vardır. Ancak normal durumlarda, URL yerine bağlantı metni tercih edilmelidir.

Bağlantılarınızda kısa metinler tercih etmelisiniz. Genellikle birkaç kelime veya kısa bir kelime öbeğinden oluşan, uzun olmayan ancak açıklayıcı metin yazmayı hedeflemelisiniz.

Kullanıcıların normal metin ile bağlantı metnini kolayca ayırt edebilmelerini sağlamalısınız. Kullanıcılarınız bağlantıları gözden kaçırır veya yanlışlıkla tıklarsa içeriğiniz daha az yararlı hale gelebilir.

Yapılması Tavsiye Edilmeyenler

  • Uzun bağlantı metni yazma (ör. uzun bir cümle veya kısa bir paragraf metni).
  • Bağlantıları tıpkı normal metinler gibi gösteren CSS veya metin stili kullanma.
  • Yalnızca arama motorları için hazırlanmış aşırı miktarda anahtar kelime dolu veya uzun bağlantı metni kullanma.
  • Kullanıcının sitede gezinmesine yardımcı olmayacak gereksiz bağlantılar oluşturma.

Kime bağlantı verdiğinize dikkat etmelisiniz

Siteniz bir başka siteye bağlantı verdiğinizde, sitenizin itibarının bir kısmını o siteye verebilirsiniz. Bazen kullanıcılar, sizin yorum bölümlerinize veya mesaj panolarınıza kendi sitelerinin bağlantılarını ekleyerek bundan yararlanabilir. Bazen de bir siteden negatif bir şekilde söz edebilir ve bu yüzden itibarınızın o siteye verilmesini istemezsiniz. Örneğin, yorum spam’ı konusunda bir blog yayını yazdığınızı ve yakın zamanda blogunuzda spam olarak yorum yapan bir sitenin adını vermek istediğinizi düşünün. Diğer kullanıcıları o site konusunda uyarmak istediğiniz için içeriğinize sitenin bağlantısını eklersiniz; ancak, siteye bağlantınız nedeniyle itibarınızın bir kısmının verilmesini kesinlikle istemezsiniz. Bu, tam da nofollow özelliğinin kullanılacağı yerdir.

“nofollow” özelliğinin kullanışlı olabileceği bir başka örnek de widget bağlantılarıdır. Sitenizin deneyimini zenginleştirmek ve kullanıcıları çekmek için bir üçüncü tarafın widget’ını kullanıyorsanız, widget’la birlikte sitenize yerleştirmeyi amaçlamadığınız herhangi bir bağlantı içerip içermediğini kontrol edin. Bazı widget’lar, sitenize, içerik seçiminiz olmayan ve bir web yöneticisi olarak kontrol edemediğiniz bağlantı metni içeren bağlantılar ekleyebilir. Bu tür istenmeyen bağlantıları widget’tan kaldırmak mümkün olmazsa bunları her zaman için “nofollow” değeriyle devre dışı bırakabilirsiniz. Sağladığınız işlevsellik veya içerik için bir widget oluşturuyorsanız varsayılan kod snippet’indeki bağlantılara nofollow değerini eklediğinizden emin olmalısınız.

Son olarak, bir sayfadaki tüm bağlantılara nofollow eklemeyi düşünüyorsanız, sayfanın <head> etiketinin içine

<meta name="robots" content="nofollow">

etiketini koyabilirsiniz.

Yorum spam’ı ile “nofollow” değerini kullanarak mücadele edebilirsiniz. Bir bağlantının “rel” özelliğinin “nofollow” değerine ayarlanması, Google’a sitenizdeki belirli bağlantıların izlenmemesi veya sayfanızın itibarının bağlantı verilen sayfalara aktarılmaması gerektiğini bildirir. Bir bağlantının izlenmemesi, burada gösterildiği gibi bağlantının bağlantı etiketi içine rel=”nofollow” öğesinin eklenmesi anlamına gelmektedir.



<a href="http://www.orneksite.com" rel="nofollow">Bağlantı Metni</a>

Bu ne zaman faydalı olur? Sitenizde herkesin yorum yapabildiği bir blog varsa, bu yorumlarda geçen bağlantılar itibarınızı, rahatça garanti veremeyebileceğiniz sayfalara geçirebilir. Sayfalardaki blog yorum alanları, yorum spam’ına son derece açıktır. Kullanıcı tarafından eklenen bu bağlantıların izlenmemesi, sayfanızın zor kazanılmış itibarını spam yapan bir siteye vermemenizi sağlayacaktır.

Yorum sütunlarına ve mesaj panolarına otomatik olarak “nofollow” değerini ekleyebilirsiniz. Birçok blog oluşturma yazılım paketi kullanıcı yorumlarına otomatik olarak nofollow eklemektedir. Bunu yapmayan paketler de büyük olasılıkla bunu yapacak şekilde manuel olarak düzenlenebilir.

Bu tavsiye, sitenizin ziyaretçi defterleri, forumlar, shout-board’lar, yönlendiren girişleri gibi kullanıcı tarafından oluşturulmuş içeriğin bulunabileceği diğer alanları için de geçerlidir. Üçüncü tarafların eklediği bağlantılara garanti vermek istiyorsanız, örneğin, sitenizde bir yorumcuya güveniyorsanız, bağlantılarda nofollow kullanmanıza gerek yoktur. Bununla birlikte, Google’ın spam oluşturduğunu düşündüğü sitelere bağlantı vermek, kendi sitenizin itibarını olumsuz etkileyebilir.

Web Yöneticisi Yardım Merkezi’nde CAPTCHA kullanma ve yorum denetlemeyi açma gibi yöntemlerle yorum spam’ını önlemeyle ilgili daha fazla ipucu bulabilirsiniz. Aynı şekilde birlikte çalıştığınız, web tasarım firması veya yazılım şirketi yada seo uzmanı, bağlantılarınız ile ilgili gerekli düzenlemeleri yapabilir. Teknik konularda deneyim sahibi değilseniz, işi bilen bir firma veya kişiden teknik destek almanızı öneririz.